Paj deg:
5 dl mjöl
2 tsk salt
1½ dl kyld vegetabiliskt matfett
½ dl isvatten (plus ytterligare vid behov)
Fyllning:
1/4 dl Amaretto syrup
4 st mogna persikor, skalade & skivade
2 msk mjöl
1 äggula
1 msk mjölk
Blanda mjöl och salt i en blandningsskål. Tillsätt matfett i bitar. Tillsätt vatten, en matsked i taget och blanda tills degen håller ihop. Lägg plast över degen och förvara i kylskåp i ca 30 minuter.
Värm ugnen till ca 200 grader. Kavla ut halva degen till botten i pajformen och skär bort kanterna. Blanda persikor, syrup och mjöl och fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den andra halvan av degen till lock och lägg över pajen. Vispa äggulan med mjölken och pensla. Nagga locket. Baka i en timme. Låt svalna innan servering.
Recept från Torani