Desserter

  • Caffe Affogato

    ​Lägg en stor kula gräddglass av krämsmak i ett högt glas, kopp eller på en tallrik. Häll en nybryggd espresso över. Garnera med riven choklad, nötter eller pudrad kakao. En jordgubbe eller några bär gör susen.

    Recept från Siaglass

  • Gelato al Caffe

    Lägg upp tre kulor gräddglass (vanilj, choklad eller din favorit) i en skål på fot. Häll över en enkel espresso. Garnera med hackad eller spånad fin choklad.

    Recept från Siaglass

  • Chokladtopping

    Ca 1 ½ kopp
    ​½ dl Chocolate Milano syrup
    1 dl vispgrädde
    2 msk smör
    Nypa salt
    1/4 dl osötad choklad, hackad

    Smälta alla ingredienser i en dubbel panna. Värm tills blandningen tjocknar under omrörning. Förvara i kylskåp. Värm i vattenbad precis innan servering.

    Recept från Torani

  • Cappuccionomix

    Efterrätt med kaffe, eller bara en smaskig cappuccino.

    En cappuccino
    Vispgrädde
    Citronmeliss
    Gräddglass
    Nötkross

    Recept från Siaglass

  • Amaretto/ Persika paj

    Paj deg:
    5 dl mjöl
    2 tsk salt
    1½ dl kyld vegetabiliskt matfett
    ½ dl isvatten (plus ytterligare vid behov)

    Fyllning:
    1/4 dl Amaretto syrup
    4 st mogna persikor, skalade & skivade
    2 msk mjöl
    1 äggula
    1 msk mjölk

    Blanda mjöl och salt i en blandningsskål. Tillsätt matfett i bitar. Tillsätt vatten, en matsked i taget och blanda tills degen håller ihop. Lägg plast över degen och förvara i kylskåp i ca 30 minuter.


    Värm ugnen till ca 200 grader. Kavla ut halva degen till botten i pajformen och skär bort kanterna. Blanda persikor, syrup och mjöl och fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den andra halvan av degen till lock och lägg över pajen. Vispa äggulan med mjölken och pensla. Nagga locket. Baka i en timme. Låt svalna innan servering.

    Recept från Torani

  • Tiramisu

    4 äggulor
    4 msk socker
    1 äggvita
    500 g mascarpone (italiensk färskost)
    skal av 1 citron
    10 savoyardikex
    2½ dl starkt kaffe (helst espresso)
    4 cl konjak

    Vispa äggulor och socker pösigt (spara 1 äggvita och vispa den för sig). Vänd ner mascarpone, lite i taget samt äggvitan. Rör i det rivna skalet av citronen. Lägg savoiardi- kex i bottnen på en form. Blanda kaffet med konjak och droppa hälften av det över kexen. Bred på hälften av mascarpone blandningen. Lägg på ytterligare ett varv av kex, kaffe och 
    mascarpone blandning.
    Låt stå minst 5 timmar i kylskåp (gärna över natten). Sikta över kakao före serveringen.

    Om du inte får tag i mascarpone kan den ersättas med 2 1/2 dl kesella och 2 1/2 dl crème fraiche.

  • Creme 'Brulée

    4 portioner

    6 äggulor
    ½ dl farinsocker
    0,5L grädde
    Nypa salt
    3 msk Vanilj syrup

    Värm ugnen till ca 175 grader. Blanda äggulor och 1/4 dl brunt socker i en medelstor skål. Värme grädde på svag värme i en liten kastrull, tills grädde blir ångande. Ta bort kastrullen från värmen och häll i äggsmeten och vispa hela tiden. Tillsätt salt och vispa i 2 msk syrup. Häll krämen i fyra små ungsäkra portionsformar. Baka i 30 minuter, eller tills blandningen börjar härda. Låt svalna i kylskåpet i minst 12 timmar. Precis innan servering, blanda resterande farinsocker med 1 msk syrup och dela jämnt på toppen av krämen i varje form. Placera portionsformarna under en grill eller använd en blåslampa, tills sockret blir brunt och karamelliserad. Servera genast.

    Recept från Torani

  • Choklad- och Amarettokaka

    ½ dl plus 2 msk Amaretto sirap
    2 msk Creme de Cacao sirap
    3/4 dl bitterljuv choklad
    10 msk smör
    5 ägg, separerade
    1/4 dl socker
    Nypa salt
    1/3 cup kakmjöl, siktas
    2 dl vispgrädde

    Värm ugnen till ca 175 grader. Smör en 9 x 5 x 3 brödform och täck botten med pergament papper. Smält försiktigt chokladen, smöret, ½ dl Amaretto syrup och 2 msk Creme de Cacao syrup i en kastrull. Låt svalna. Vispa äggulor och socker och rör ner i choklad blandningen. Vispa äggvitorna hårt med saltet. Rör försiktigt ner mjölet och äggvitorna i choklad blandningen. Häll i brödformen och täck med plastfolie. Placera i en något större kastrull och fyll med varmt vatten till 5 cm upp på sidorna av brödformen. Täck det hela med folie och grädda i ca 40-50 minuter, eller testa med en tandpetare som ej ska bli klibbig. Ta bort från vattenbadet, men låt kakan svalna i brödformen. Vispa grädden med de återstående 2 msk Amaretto syrup. Vänd kakan på ett serveringsfat och servera med vispad grädde.

    Recept från Torani