När du själv är baristan
Creman avgör kvalitén på espresson
En espresso skall ha en krämig, tät och fast crema, utan luftbubblor. Den blir kvar i koppen när kaffet är urdrucket. En bra crema är ofta lite honungsfärgad drygt en halv centimeter tjock. Om creman inte håller måttet är espresson inte perfekt. Cremans kvalitet beror på kaffesort, malningsgrad, hur hårt kaffet stampas, hur snabbt vattnet rinner igenom, samt på vattnets temperatur. En tunn crema kan bero på att espresson fått stå för länge innan servering. Den kan också bero på att kaffet uteslutande innehåller Arabicabönor, som ger lite tunnare crema. Lite eller ingen crema beror oftast på att bryggvattnet varit alldeles för kallt eller att kaffet är alldeles för grovmalet.
Sockerprovet
Häll en tesked socker på creman. Om sockret ligger kvar i ca 8-10 sekunder är creman bra, men om sockret sjunker direkt är creman för dålig. Kaffet till vänster är bryggt med för kallt vatten, kaffet i mitten med för varmt och sista bilden visar hur du gör sockerprovet.
Latte Art
Brygga espresso
- Använd en kaffekopp om 7-9 cl. Koppen skall vara varm före serveringen och är tillverkad av tjockt porslin för att hålla värmen.
- Om du har en vattentank i maskinen skall denna vara fylld med friskt kallt vatten. Om vattnet är för kalkrikt kan man använda vatten från flaska.
- Mät upp 7 gram färskmalet kaffe för varje kopp (lite drygt en matsked). Det är viktigt att man har ställt in kvarnen på rätt malningsgrad. Experimentera gärna och prova några gånger.
- Stampa bönorna 2 gånger, först en gång lite lätt och knacka ner det kaffe som sätter sig på väggarna i handtaget, därefter fast och bestämt med en lätt vridande rörelse för att få ytan jämn.
- Fyll koppen med 3 cl kaffe. Bryggningen skall ta 25-30 sekunder. Om den tar längre tid är kaffet för finmalet. Oom vattnet rinner igenom för fort, är kaffet för grovmalet.
- Trots sin koncentration är espressokaffe skonsammare för magen än vanligt bryggkaffe, beroende på att espresso alltid är färskbryggt.
Att brygga espresso med E.S.E. pods
Om du använder kaffekuddar är kaffet redan perfekt malet och stampat. Du behöver inte tänka på den delen av hantverket. Om du vill brygga en dubbel espresso kan du använda 2 stycken kaffepods efter varandra, aldrig tillsammans.Cappuccino och Latte
Två faktorer bestämmer hur din Cappuccino eller Latte blir, espresson och mjölken. Espresson har vi redan pratat om. Mjölken måste också hålla god kvalitet. Alltför ofta får man ett skum bestående av stora bubblor, som försvinner snabbt och som inte duger till att göra något bra av. Nu finns det en speciell baristamjölk i handeln som fungerar alldeles utmärkt. Men ett bra resultat kräver också en maskin som kan ge ett perfekt skum.Välj en bra kvarn
Kvarnen
Den bästa aromen får du om du maler dina kaffebönor själv. För ändamålet finns speciella kvarnar och många espressomaskiner har en inbyggd kvarn. Kvarnen är hjärtat i anläggningen - ett felaktigt malet kaffe kan förstöra hela smakupplevelsen. Kvarnen är en del av av espressomaskinen, vare sig den är inbyggd eller fristående. Den måste noggrant ställas in för att passa just din espressomaskin. Om du har en god kvalitet på bönorna och rätt malningsgrad har alla möjligheter att lyckas med en espresso eller cappuccino, så att kaffet blir en hel upplevelse.
Rätt malningsgrad
Espressokaffet är mer finmalet än vanligt kaffe. Hur finmalet det är påverkar både kaffets smak och hur det rinner. När du byter till en annan typ eller till ett annat märke av kaffebönor är det viktigt att du även justerar kvarnen. Andra faktorer som påverkar malningen är hur färskt kaffet är, dvs hur torra bönorna är.
Hur avgör du om kaffet har rätt malningsgrad?
- Alltför finmalet kaffe. Kaffet rinner för långsamt. Creman är mörk med vita fläckar. Kaffet kan smaka bittert.
- Alltför grovmalet kaffe. Kaffet rinner alltför snabbt. Ingen crema bildas och kaffet får en urvattnad smak.
- Perfekt malet kaffe. Kaffet rinner lagom fort. Creman är tät, fast och krämig.
Färdigmalet kaffe
Du använder färdigmalet kaffe om du inte har plats eller annan möjlighet att ha en kvarn. Varje kaffesort har sin egen malningsgrad och du får förmodligen prova flera sorter innan du hittar ett kaffe som ger bästa resultat i just din maskin. Tänk också på att färdigmalet kaffe torkar snabbare när du öppnat förpackningen och förlorar därmed både i utseende och smak.
Kvarnen - Svår att vara utan!
Sköt om din kvarn. Gamla bönor i kvarnen kan ge kaffet en härsken smak. Mal därför aldrig upp mer än du räknar med att förbruka under dagen. Töm kvarnen på kvällen och kasta det som blivit över. Borsta av damm och gammalt kaffe. Tvätta ren bönbehållaren från gammalt fett minst två gånger i månaden.
Tänk också på att kvarnens malskivor är som knivar, de måste bytas innan de blir helt utslitna (ca 500 kg för de flesta proffskvarnar). Om inte skivorna byts i tid blir kaffet överhettat i malningsprocessen och tappar i arom och kvalitet.
- Hemmakvarn med knivar. Den vanliga lilla hemmakvarnen krossar bönorna med knivar. Den har inga inställningsmöjligheter och är därför inget bra val för espressokaffe. Den duger däremot bra till filterkaffe.
- Malskivor. Samtliga kvarnar med malskivor har inställningsbar malningsgrad. Det är också den typ av kvarn som ofta används på caféer och i hemmet av espressoälskare.
- Koniska malskivor. Ger kaffe av mycket hög kvalitet. Men denna typ av kvarn passar större restauranger och kaffebarer. De har tidigare varit stora och lite dyrare än kvarnarna med malskivor. Numera finns de dock i mindre varianter,
Kafferostning
Många tror att espresso alltid rostas hårt. Detta varierar dock mycket från region till region. I Californien till exempel använder man en mörk, fransk rostning för espresso. I norra Italien däremot är rostningen mer lik en vanlig mellanrost. Europeiska espressoblandningar karakteriseras just av en lättare rostning och kaffeblandningen innehåller i regel en liten del robusta (5-10%). Undantaget är södra Italien, där man ofta använder den s.k. "franska rostningen". Alla typer av rostning kan användas till en god espresso. Vad man tycker om är endast en fråga om smak.
Det kan vara bra att veta, att ett mörkt rostat kaffe ger oljiga bönor. Ju mörkare rostningen är, ju oljigare blir bönorna. En överdrivet mörk rostning kan förstöra kaffets naturliga smakämnen. Det som blir kvar är inte mer än karamelliserat socker och koffein. I så fall får espresson en skarp, bitter smak och kräver socker för att den skall bli njutbar. Tyvärr är det vanligt att kaffebönor av låg kvalitet rostas alltför hårt för att dölja kvalitetsbristen.
Viktiga moment
4:a viktiga moment i bryggningen:
Miscela - bönblandningen
Macinazione - malningen
Maccina - maskinen
Mano - hantverket
"Starburst"
Du behöver
- Mjölk
- Espresso
- Skummningsbringare med skarp pip
- Espressomaskin med ångrör
- 400 ml latte kopp eller cappuccino kopp
- Termometer
- Tub med chokladsås
- Tandpetare eller smalt, vasst verktyg
- Eventuellt en sked
Espressodrycker
Espresso
Ca 7 gram malet, mörkt fylligt espressokaffe som bryggs till en kopp på 35-40 ml. Serveras i en espressokopp. Koppen bör förvärmas och vara av tjockt porslin.Doppio
Precis som det låter, två enkla espresson i en kopp.Lungo
En espresso gjord med mer vatten än vanligt, ca 70-80 ml.Caffé Ristretto Macchiato Con pannaCaffé Ristretto
Ristretto betyder krympt eller kort. En koncentrerad espresso på 15-20 ml.Macchiato
Espresso (befläckad) med ångad mjölk på toppen. Severas gärna i en espressokopp.Con panna
Espresso toppad med vispad grädde.Lattedrycker
Caffé Latte
Innehåller mer mjölk än en cappuccino, med lite eller inget skum. Blanda en Espresso Lungo 70-80 ml med ångad mjölk 100-125 ml. Serveras i en stor kopp eller i ett glas. I ett 30 cl glas får man öka mängden av både kaffe och mjölk. I ett 40 cl glas rekommenderar vi att man använder 2 Espresso Lungo samt 200-225ml mjölk.Latte Macchiato
3 lager: 2 delar varm mjölk, 1 del skummad mjölk. Vänta ca 5-10 sekunder för seperationsfasen. Lägg sedan i Espresson. Servera i högt glas.Caffé Mocha
1 del Espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del choklad. Servera i högt glas.Cappuccinodrycker
Till cappuccino drycker rekommenderas en mjölktemperatur mellan 65-70 gr C
Cappuccino
Espresso med skummad mjölk. 1 del espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del mjölkskum på toppen. Garneras med kanel, choklad eller kardemumma. Serveras i en cappuccinokopp.
Ordet Cappuccino betyder "liten hätta eller huva". Man gör espresso med hätta av skum.
Cappuccino Scuro
(mörk eller torr) Göres på lite mindre mjölk än vanligt.
Cappuccino Chiaro
(ljus eller våt) Göres på en större andel mjölk än vanligt.
Café au lait
Lika delar mörkrostat vanligt bryggkaffe och varm mjölk, serverat i en café au Lait kopp eller cappuccino kopp.
Cappuccino Freddo
Kyld Cappuccino med is. Serveras i högt glas.
Caffe Freddo
Kyld och sötad espresso med is. Serveras i högt glas.