Kaffekulturen

Om kaffe

Kaffe som gör dig glad

Kaffe är världens mest populära dryck. Fortfarande kan man träffas över en kopp kaffe och en kaka. Men den nya och mest populära sällskaps- drycken är Latte. Till en latte behöver man ingen kaka och den varar länge. Man träffas ute på ett café och kan sitta där i timtal. Sverige ligger i världens toppskikt vad gäller kaffe, vi dricker ca 10 kg per invånare och år. Mest dricker vi vanligt svenskt, ganska mörkrostat bryggkaffe, men Espresso, Cappuccino & Latte sprider ut sig mer och mer. 


Espressomaskinen

En espressomaskin är mycket mer än namnet. Den kan göra många olika drycker, både varma och kalla. Om du äger en espressomaskin har du, med lite kunskap och mycket fantasi, tillgång till en hel värld av smakupplevelser.

Kaffedrinkar

Kaffedrinkar däremot, inbjuder till en lek med fantasi, smaker och nya upplevelser. Kaffe är tacksamt att blanda med likörer, frukter, mjölk, glass, grädde, choklad och kryddor. I vår webbshop säljer vi kaffesyrups från Torani som man kan blanda i kaffe.

De vanligaste kaffetyperna
  • Arabica
  • Robusta
  • Liberica
De vanligaste kaffeländerna
  • Brasilien
  • Vietnamn
  • Colombia
  • Afrika
  • Indonesien
  • Jemen

Vad är espresso?

Ett starkt och mustigt kaffe som drickes i små mängder. Den speciella smaken får man fram genom att under 9 bars tryck pressa det varma vattnet genom ett filter, som innehåller malet kaffe. Ordet espresso betyder snabb/intensiv. 
För att få ett bra espressokaffe skall bönorna vara mörkrostade och något mera finmalda än för bryggkaffe. De får dock inte vara så hårt rostade som franskrost eller skånerost. Kvalitén på bönorna är avgörande. Vilken sort du väljer är en smaksak. En del föredrar espressokaffe med enbart Arabica, medan andra menar att en liten mängd Robusta ger espressokaffet dess speciella, lite bittra och typiska karaktär. 

Espresso - italienska rötter

Italien

Espressokulturen kommer från Italien.  ​I Italien är espresso traditionsrik kultur, en konst. Man dricker den ofta stående och sveper den i ett enda drag. De traditionella recepten skall följas till punkt och pricka för att kaffet skall bli bra. Endast espressokaffe av hög kvalitet bör användas. Vilken blandning man väljer är personligt. 

Proffs barista

Baristan Eric Wolf har vunnit många mästerskap i Europa. I videon ovanför använde han sig av en Atalante espressomaskin från Reneka.

Kaffe är bra!

Kaffe innehåller mycket antioxidanter. Enligt Universitetet i Scranton i USA och professor Joe Vinson,
är kaffe ett av de viktigaste sätten att få i sig antioxidanter,
som ju allmänt anses ha goda effekter på hälsan och
som bl.a. motverkar hjärtsjukdomar och cancer.

Hur är kaffet?

Många kritiserar idag kaffet på café och restaurang. Hela 80% anser att det inte är gott eller att det inte smakar nybryggt. Över hälften av dem som kritiserar kaffet väljer att inte återvända till caféet eller restaurangen. Många är villiga att betala lite extra för gott kaffe.​

Vad säger konsumenten?
Stått för länge 65%
Beskt 56%
Sumpsmak 52%
Kallt 47%
För svagt 22%
Garvsyra 22%
Luktar illa 19%
För starkt 11%