 |
 |
En
espressomaskin är mycket mer än namnet. Den kan göra många olika drycker,
både varma och kalla. Om du äger en espressomaskin har du, med lite kunskap
och mycket fantasi, tillgång till en hel värld av smakupplevelser. I Italien är espresso traditionsrik kultur, en konst. De traditionella recepten skall följas till punkt och pricka
för att kaffet skall bli bra. Endast espressokaffe av hög kvalitet bör användas. Vilken blandning
man väljer är personligt. Kaffedrinkar däremot, inbjuder till en lek med fantasi, smaker och nya upplevelser. Kaffe är tacksamt att blanda med likörer,
frukter, mjölk, glass, grädde, choklad och kryddor. Det nya sättet att dricka kaffe är festligt och vitalt, fjärran från
forna tiders puttrande kaffekanna med de obligatoriska 7 sorters kakorna. |
Espresso drycker |
 |
 |
 |
Espresso |
Doppio |
Lungo |
- Ca
7 gram malet, mörkt fylligt espressokaffe som bryggs till en kopp på 35-40
ml. Serveras i en espressokopp. Koppen bör förvärmas och vara av tjockt
porslin. |
- Precis
som det låter, två enkla espresson i en kopp. |
-
En
espresso gjord med mer vatten än vanligt, ca 70-80 ml. |
|
|
|
 |
 |
 |
Caffé
Ristretto |
Macchiato |
Con
panna |
-
Ristretto
betyder krympt eller kort. En koncentrerad espresso på 15-20 ml. |
- Espresso
(befläckad) med ångad mjölk på toppen. Severas gärna i en espressokopp. |
- Espresso
toppad med vispad grädde. |
Lattedrycker |
Till lattedrycker rekommenderas en mjölktemperatur mellan 65-70 gr C |
 |
 |
 |
Caffé
Latte |
Latte Macchiato |
Caffé
Mocha |
- Innehåller mer mjölk än en cappuccino, med lite eller inget skum. Blanda en
Espresso Lungo 70-80 ml med ångad mjölk 100-125 ml. Serveras i en stor kopp eller i ett glas.
I ett 30 cl glas får man öka mängden av både kaffe och mjölk. I ett 40 cl glas rekommenderar vi att man använder 2 Espresso Lungo samt
200-225ml mjölk. |
- 3 lager: 2 delar varm mjölk, 1 del skummad mjölk. Vänta ca 5-10 sekunder för seperationsfasen. Lägg sedan i Espresson. Servera i högt glas. |
- 1 del Espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del choklad. Servera i högt glas. |
Cappuccino drycker |
Till cappuccino drycker rekommenderas en mjölktemperatur mellan 65-70 gr C |
 |
 |
 |
Cappuccino |
Cappuccino
Scuro |
Cappuccino
Chiaro |
- Espresso med skummad
mjölk. 1 del espresso, 1 del ångad mjölk, 1 del mjölkskum på toppen.
Garneras med kanel, choklad eller kardemumma. Serveras i en cappuccinokopp.
Ordet Cappuccino
betyder "liten hätta eller huva". Man gör espresso med hätta
av skum. |
-
(mörk
eller torr) Göres på lite mindre mjölk än vanligt. |
- (ljus
eller våt) Göres på en större andel mjölk än vanligt. |
|
|
|
 |
|
|
Café
au Lait |
|
|
- Lika
delar mörkrostat vanligt bryggkaffe och varm mjölk, serverat i
en café au Lait kopp eller cappuccino kopp. |
|
|
Kylda kaffedrycker - Freddo |
 |
 |
|
Cappuccino
Freddo |
Caffé
Freddo |
|
- Kyld
Cappuccino med is. Serveras i högt glas. |
-
Kyld och sötad espresso med is. Serveras i högt glas. |
|
|