![]() |
![]() |
![]() |
||
Såhär gör du en riktig Espresso |
||||
![]() |
Du kan använda färdigmalet Espressokaffe,
men det allra bästa är att mala bönorna själv. För ändamålet finns
speciella kaffekvarnar med olika kapacitet och olika möjligheter.
Vissa espressomaskiner har inbyggd kvarn.Var noga med att justera
kvarnen på rätt sätt. Malningsgraden beror på avståndet mellan
skivorna i kvarnen. På bilderna här till vänster ser du
Det malda kaffet doseras sedan i en filterhållare. Om du har två filter till din maskin, använd det mindre för vanlig espresso och det större för dubbel espresso. |
|||
![]() |
Mät upp kaffe och stampa Mät upp kaffet med den medföljande skopan och häll en portion (7
gram) i filterhållaren. Pressa ner kaffet ordentligt med en plan stamp.
Ytan skall vara tät och jämn för att vattnet skall fördelas jämt och
dra ut så mycket arom som möjligt. |
![]() |
||
![]() |
Vatten- och ångtryck Vissa espressomaskiner är utrustade med en manometer. Här kan du
läsa av vattentrycket, som bör ligga runt 8,5-9 bar. |
|
||
För varmt vatten |
Bryggning Filtret bör vara rent för att vattnet skall pressas jämt genom de små hålen. Rengör det därför noggrant mellanbryggningarna. Om allt är rätt skall kaffet rinna ner i tunna strålar. Det skall ta ca 20-30 sekunder för vattnet att komma igenom kaffet. Låt kaffet rinna tills dess att du har 2-3 cl kaffe i vardera kaffekopp. Det färdiga espressokaffet får en s.k. crema, ett ljusare ytskikt
med tunnt skum. Perfekt crema är jämt och ljust till färgen.Inget
crema alls beror oftast på för grovt malet eller Temperaturen har också stor betydelse. Vattnet skall hålla 90-93 grader. Alltför varmt vatten ger kaffe som på översta bilden här till vänster (bara lite crema i ytterkanten). För kallt kaffe ger kaffe som på understa bilden (för ljus crema). Sockerprovet Du kan själv testa vilken crema din espressomaskin ger. |
Fyll espressokoppen med ca 3 cl kaffe |
||
För kallt vatten |
![]() |
|||
Sockerprovet |
||||
![]() |
Skumning av cappuccino
Blås rent ångröret före skumning. Du kan använda standardmjölk, mellanmjölk
eller lättmjölk. Många tycker att det är lättare att få ett fint skum
med lättmjölk, det blir fluffigare men samtidigt flyktigare. Prova
dig fram efter smak och tycke. |
![]() |
||
![]() |
Skumning i mått Häll ca 1-1,5 dl mjölk per cappuccino i måttet. Börja med lite ångtryck och håll ångmunstycket i ytan så att vattenångan kan dra med sig luft ner i mjölken för att bygga upp ett skumlager. Cirkulera med måttet och låt mjölken bli genomvarm, max 65 grader C. Högre temperaturer ger vällingsmak på mjölken och dödar kaffesmaken. Ett bra hjälpmedel är en termometer som sättes på kanten av skumningsbringaren. Cappuccinokoppen som du tidigare fyllt med 1/3 espresso fylles nu
till 2/3 med mjölk. Skeda sedan över skummet du arbetat upp. Elegantare
om man häller i skum och mjölk samtidigt, då får man den proffsiga
bruna kanten runt om i koppen. För tillbehör som termometrar och mått se vår produktsida |
|||
|
Skumning direkt i koppen
(endast Briel och Pony T maskinerna) När du skummar mjölk
direkt i koppen börjar du med skumningen. Espressokaffet bryggs därefter
ner i den skummade mjölken. Detta är egentligen det ursprungliga sättet
att brygga cappuccino. Många hemmamaskiner är tillverkade med
tanke på den här möjligheten. |
|||