 |
Vad är espressokaffe? |
Ett starkt och mustigt kaffe som drickes i små mängder. Den speciella smaken får man fram genom att under 9 bars tryck pressa det varma vattnet genom ett filter, som innehåller malda och lätt stampade espressobönor.
För att få
ett bra espressokaffe skall bönorna vara mörkrostade och något mera
finmalda än för bryggkaffe. De får dock inte vara så hårt rostade som franskrost eller
skånerost. Kvalitén på bönorna är avgörande. Vilken sort du väljer
är en smaksak. En del föredrar espressokaffe med enbart Arabica, medan
andra menar att en liten mängd Robusta ger espressokaffet dess speciella,
lite bittra och typiska karaktär.
Kaffe är världens mest populära dryck. I Sverige ligger i världens toppskikt vad gäller kaffe, vi dricker ca 10 kg per invånare och år. Mest dricker vi vanligt svenskt, ganska mörkrostat bryggkaffe, men
Espresso, Cappuccino & Latte sprider ut sig mer och mer. |
Kaffe innehåller mycket antioxidanter.
Enligt Universitetet i Scranton i USA och professor Joe Vinson,
är kaffe ett av de viktigaste sätten att få i sig antioxidanter,
som ju allmänt anses ha goda effekter på hälsan och
som bl.a. motverkar hjärtsjukdomar och cancer.
|
|
De vanligaste kaffe typerna |
 |
 |
 |
Arabica |
Robusta |
Liberica |
Detta är den ursprungliga arten, som härstammar från Etiopien. Den
odlas idag i nästan alla kaffeodlande länder och är den mest betydelsefulla
kaffearten. Nästan 60% av all världens odlade kaffe är Arabica.
Arabicas ganska milda smak har gjort den mycket omtyckt. Den är också
något dyrare än de två andra arterna.
De viktigaste odlingsområdena är Brasilien,
Columbia och andra länder i Syd- och Centralamerika. Smaken är fyllig,
rund och harmonisk. |
Robusta upptäcktes 1898 i Kongo (nuvarande Zaire) och
är en stark och oöm art. Den odlas i områden med skiftande och opålitligt
klimat, bl.a. i Indonesien och Afrika. Robustakaffet har en bitter
och frän smak. Det är inte lika populärt och därför billigare. Cirka
39% av det odlade kaffet är Robusta. Robusta ger dock espresson
en bättre crema och ett kaffe med mera sting. |
Liberica odlas i Västafrika. men är utan betydelse eftersom
mindre än 1% av allt odlat kaffe är Liberica. |
De vanligaste kaffeländerna |
 |
 |
 |
Brasilien |
Vietnam |
Colombia |
Det mesta brasilianska kaffet är av Arabicatyp. Brasilien är världens största kaffeodlare. Nästan hälften
av kaffet som importeras till Sverige kommer från Brasilien. Smaken på Brasilianskt kaffe varierar mycket beroende på jordmån,
gödsling, skötsel, plockning, behandling, sortering, klassning mm.
Det är framför allt de neutrala men pålitliga smakegenskaperna som
uppskattas av de svenska rosterierna. Med dem som bas kan man skapa
sina egna specialblandningar. |
Vietnam blev tidigt introducerat med kaffe (år 1857), men det var först efter Vietnam kriget som kaffeproduktionen kom igång storskaligt och började exportera kaffet. Vietnam är världens nästa största kaffeodlare och det är mest Robusta kaffe som odlas. Vietnamesiskt kaffe är mycket speciellt och något som alla kaffeälskare måste prova. Själva bryggningen är speciell och görs i ett specialfilter som sätts direkt på koppen. Det ger ett mycket starkt och aromatiskt kaffe. Oftast har man kondenserad mjölk i botten av muggen. |
Detta är också ett Arabicakaffe. Det växer på Andernas bergssluttningar,
där klimatet, höjden över havet och den röda vulkaniska jorden är
mycket bra för kaffeodling. Kaffets smak är fyllig, kraftig och lätt
syrlig. Färgen är djupgrön. |
|
|
|
 |
 |
 |
Afrika |
Indonesien |
Jemen |
Det bästa kaffet kommer från Kenya, Tanzania och Etiopien, ett mycket
fint "tvättat" Arabicakaffe. Men i de flesta övriga afrikanska
länder odlas mest Robusta. Den afrikanska Robustan har en råare och
fränare smak än Arabicakaffet, men är mindre bitter än den Indonesiska. |
Arabicakaffe, odlat i Indonesien, kallas Java och har en speciellt
fyllig och rund smak. Fram till 1945 när Indonesien var en holländsk
koloni, odlade man nästan bara detta speciella Arabicakaffe. Men därefter
har man i Indonesien gradvis övergått till den mindre riskfyllda Robusta-arten.
Java har med tiden mer blivit ett ord för en speciell smak än en benämning
på en kaffesort. |
Mocca används idag, liksom Java, mer som ett ord för hur kaffet smakar
än som namn på en kaffesort. Mocca innebär att kaffet har en kryddad
och syrlig smak. Det äkta Moccakaffet är av Arabicatyp, kommer från
Jemen och är uppkallat efter hamnstaden Mocca. |
|